Home / Nezařazené / Přínosy a úskalí rodinných konstelací

Přínosy a úskalí rodinných konstelací

Tímto textem se chci podělit o své dilema, zda pokračovat, či nepokračovat v pořádání rodinných konstelací. Tuto metodu považuji za efektivní, nicméně organizačně náročnou. Už opakovaně jsem se potýkal s nedostatečným počtem zájemců o workshop. Na druhé straně ti, kteří se přihlásili, o konstelace velmi stáli a byli zklamaní, když se nekonaly. Pragmatické já mi velí držet se individuálních konzultací, kde zájem převyšuje mou kapacitu a netrápit se s organizováním workshopů. Ty však mají svoji specifickou sílu a bylo by mi jich tak trochu líto.

Rodinné konstelace jsou skupinovou terapeutickou metodou, která se používá zejména k řešení emocionálních, psychologických a rodinných problémů účastníků.

Pomocí rodinných konstelací mohou lidé získat hlubší porozumění svým vztahům a najít cesty k řešení nejrůznějších potíží. Během konstelace se vytvoří fyzické zobrazení rodiny, kdy jednotlivci jsou umístěni v prostoru v souladu s jejich vztahy. Poté se lidé mohou zaměřit na specifické problémy, jako jsou například konflikty, traumata nebo nedostatek porozumění mezi členy rodiny.

Rodinné konstelace mohou pomoci lidem zlepšit komunikaci, najít řešení problémů, zlepšit vztahy a získat větší emoční stabilitu. Pomocí této techniky se mohou lidé naučit lépe pochopit své emoce, potřeby a motivace a zlepšit tak své vztahy nejen v rámci rodiny, ale také v dalších oblastech života.

Nicméně konstelace vyvinuté německým psychoterapeutem Bertem Hellingerem jsou považovány za kontroverzní terapeutickou techniku a existují i kritikové této metody. Objektivně však existuje několik výzkumných studií, které se zaměřují na účinnost rodinných konstelací. Například výzkum provedený v roce 2010 ukázal, že klienti, kteří se účastnili rodinných konstelací, měli po terapii nižší úroveň deprese a úzkosti. Další studie z roku 2013 ukázala, že rodinné konstelace mohou být účinné při léčbě traumatu.

Podle mých zkušeností workshopy rodinných konstelací jsou ideální pro zájemce, kteří aktuálně nemají vážné psychické problémy, resp. výrazné obtíže v každodenním fungování.

Oproti individuálním konzultacím (kde lze s konstelačními principy pracovat také efektivně) mají konstelační workshopy nepopiratelnou výhodu ve větší názornosti. Sdělení prostřednictvím živých účastníků jsou často silnější a zřetelnější, než prostřednictvím kamenů, či figurek, se kterými se pracuje při individuálních konzultacích. Nezanedbatelnou výhodou skupinových workshopů je i skutečnost, že účastníkům často pomáhá i náhled do fungování rodinných systémů ostatních. Objeví tak často skryté vzorce, které se týkají i jejich vlastního systému.

Výhodou individuálních konzultací je pocit většího soukromní. Klient nemusí sdílet svůj příběh s více lidmi. Za velký benefit považuji i to, že se nejedná o jednorázovou záležitost, ale klient je systematicky provázen na své cestě změny v průběhu týdnů i měsíců. Nelze pominout ani skutečnost, že termín pro individuální konzultaci se domluví mnohem operativněji, než konstelační workshop. Zatímco u individuální konzultace to je pouze mezi klientem a tím, kdo konzultaci vede, tak na konstelační workshop je potřeba dát v jeden čas dohromady skupinu minimálně deseti osob.

Tlačítko PŘIHLÁSIT

2 thoughts on “Přínosy a úskalí rodinných konstelací

  1. Mnoho lidi ma problem se skupinovymi akcemi obecne. Nechteji otevirat pred ostatnimi sva bolestiva temata. Jini to naopak vyhledavaji a uzivaji si skupinove lecive energie.
    Pekne zamysleni, Pavle. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nahoru