Home / Nezařazené / Účinnost konstelací potvrzují výzkumy

Účinnost konstelací potvrzují výzkumy

Systemické rodinné a firemní konstelace jsou výborné pro každého, kdo se zajímá o řešení svých životních problémů a osobní růst. Jedná se účinnou poradenskou, sebepoznávací metodu, která byla vyvinuta německým psychiatrem Bertem Hellingerem koncem minulého století.

Konstelace pomáhají našemu osobnímu rozvoji zejména tím, že se zabývají našimi kořeny. Odhalují dynamiku rodinného systému takovým způsobem, že s ní lze následně pracovat a využít k odstranění potíží, resp. k osobnímu růstu. Lze je však využít analogickým způsobem i v oblasti podnikového poradenství a aplikovat na vztahy firemního systému.

Zkušenosti účastníků mých workshopů dokládají, že ve většině případů měla účast na workshopu pozitivní vliv na jejich další život. Někdy jsou účinky konstelací velmi dramatické. Běžnější je však postupná změna ve vztazích, klidnější vnitřní pocit, větší zájem rodičů a partnerů. A stane se také, že není žádná bezprostředně viditelná změna. Pro někoho může léčení vyžadovat takovou úroveň vnitřní změny, kterou není schopen v danou chvíli provést.

Vedle subjektivních pocitů účastníků však dnes již existuje řada odborných studií, které účinnost této metody potvrzují. Například randomizovaná studie (Weinhold, J., Hunger, C., Bornhäuser, A., Link, L., Rochon, J., Wild, B., & Schweitzer, J.) z roku 2013 viz ZDE. Účastníci studie zaznamenali významné zlepšení psychického fungování. Studie potvrdila důkazy o účinnosti rodinných konstelací u neklinické populace.

Nejbližší sobotní workshopy v Hampsonu najdete ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nahoru